tirsdag, januar 17, 2017

OLJER I MATEN - HVA SKAL JEG VELGE?












Hva skal man se etter når man kjøper olje?
  • kjøp olje i mørk embalasje (og ikke fra hyller med mye sollys)
  • flaske fremfor metall
  • sjekk dato 
  • sjekk detaljer for dyrkings og prosuksjonsland - jo mer detaljer dess bedre kvalitet (gjelder extra virgin olivenoljene)
Oppbevaring av olje: 
  • mørkt og kjølig
  • olje som står fremme bør brukes i løpet av en til to mnd.
Hva slags oljer trenger jeg: 
  • daglig matlaging og steking: raffinert raps-olje bør være førstevalget
  • til salater og dressinger: en god extra virgin olivenolje
  • smør fremfor margarin (som er kjemisk bearbeidet og industrielt omarbeidet)
  • for smakens skyld, litt luksus: trøffelolje (olivenolje og trøffelekstrakt)
Hva du ikke trenger: 
  • raffinert peanut-, mais-, solsikke eller palmeoljer

Hvilken olivenolje skal jeg velge (i følge Judy Ridgeway, verdenskjent olivenoljesmaker): 
  • Iliada - fra Kalamta i Hellas
  • Belazu Premier Choix (blanding fra flere land)
  • Belazu Ligurian Taggiasca (Italia)
  • Ybarra Extra Virgin (Spania)
  • Gaea Kalamata PDO (Hellas)
  • Gaea Sitia PDO (Kreta, Hellas)
Som smakstilsetning: 

Kald bruk: 
Til salatdresssing, dypping av brød, majones ... Avocadoolje kan erstatte olivenolje. Valnøttolje er godt til fisk. 

Til baking: 
Til brøddeig er extra virgin olivenolje fint. Smør blir best til kaker. 

Til koking: 
Alle utenom linjfrøolje til grønnsaker tåler koking. Smør eller olivenolje gir god smak i vannet til grønnsaker, og olivenolje i gryteretter - og til pasta er den selvskreven. 

Steking (minefeltet): 
Olje som har begynt å ryke skal helles ut (kreftfremkallende). Ved for høy varme oppstår kjemiske prosesser som danner transfettsyrer og olje med mye flerumettet fett. Delfiafett tåler mest varme. 
Extra Virgin Olje blir for råflott til steking da de gode sunne stoffene og smaken har en tendens til å forsvinne. Det er uenighet om dens varmegrense, noen sier 80/90 grader (norske) andre hevder 200 C (internasjonale). Både raps- og olivenolje kan brukes til hjemmefritering. Styr unna mat som er laget i frityrgryter du ikke har kontroll på selv.

Annet:

Margaring som inneholder mye umettet fett er en fin kilde til det kolesterolsenkende fettet.
Flytende margarin (80% fett) og Vita (80% fett) har høy andel umettet fett og egner seg godt til matlaging og steking.

Kokosfett: består av 90% mettet fett, men finnes som billig fullherdet eller som dyrt uherdet på helsekostbutikken (Cocosa).

Planteoljer inneholder mest omega-6, og fiskeoljer mest omega-3. Høyt innhold av omega-6 mener noen forskere at kan være årsak til en rekke typer sykdommer (kreft, demens, oppfatelse og hukommelse).

Omega-6 harskner fortere, og det er viktig å spise frukt og grønt med mye antioksidanter motvirker slike harskningsprosesser.

Omega-3 er viktig, men harskner også lett. De tilsettes ofte vitamin E som antioksydant. Uten omega-3 i kosten får man mangelsykdommer. Mye av fettet i hjernen og nervesystemet inneholder omega-3.
Kan bidra til å forhindre blodpropp, hemme betennelser styrker immunforsvaret
Omega-3 kommer fra to hovedkilder: Planter og fisk og skalldyr.

  • Planter: linfrø, valnøttolje og rapsolje
  • Fisk og skalldyr: fet fisk som sild og laks - og i toskelever (og i leveren til hyse) og ål ...
Det viktige er å finne balansen mellom de to fettsyrene (noe som er vanskelig pga. dårlig og komplisert merking. Man oppnår mye med inntak av en barneskje tran (inneholder like mye O-3 som et par kilo tosk) og kutt i ferdigmat (og mais- og solsikkeoljer). Tran inneholder A- og D-vitaminer, og for mye A er ikke bra - så begrens til anbefalt dose. Lyprinolkapsler utvinnes av grønnleppemusling fra New Zealand, og fettsyren motviker bennelser, spesielt i leddene. 

Flerumettet er oftest full av Omega-6
Omega-3 reklameres det ofte for - og vi lar oss lure ...

Beste måten å få kontroll på fettinntaket er å lage mat fra bunnen av - og å velge naturlig, uraffinert fettkilde (nøtter og olivenolje) til bakevarer f.eks.

Tipsene er hentet fra boken Din guide til Oljer i maten, av Tron Soot-Ryen (2007). 

Forfatterens råd: 
Livet er for kort til å spise feit og smakløs ferdigmat!

Ingen kommentarer: